Kolagen wieprzowy

2024-09-09 17:56:00
Kolagen wieprzowy

Jednym z głównych źródeł pozyskiwania kolagenu są surowce łącznotkankowe, pochodzące z:
  • trzody chlewnej (pozostałości po uboju)
  • bydła hodowlanego
  • ryb (skór, łusek, pęcherzy pławnych, strun grzbietowych)
Istnieją różnice fizykochemiczne między białkiem kolagenowym pozyskiwanym od zwierząt lądowych i tym, który otrzymuje się z ryb. Posiadają one bowiem inne składy aminokwasowe, inną stabilność cieplną, rozpuszczalność w roztworach kwasów i soli, a co najważniejsze – ich zastosowanie ma różne przeznaczenie. To, co łączy wszystkie typy kolagenu, to fakt, że wykorzystuje się je w przemyśle takim jak:
  • kosmetyczny – w postaci kremów
  • żywnościowy – do wytwarzania środków zagęszczających
  • opakowaniowym – do produkcji opakowań biodegradalnych
  • skórzanym – do polepszania jakości i wytrzymałości wyrobów ze skóry
  • biotechnologicznym – jako wypełniacz stosowany do likwidacji defektów skóry
  • farmaceutycznym – jako nośnik antyseptyków i enzymów oraz składnik suplementów
  • medycznym – do wytwarzania protez, gąbek czy też nici chirurgicznych

Kolagen wieprzowy i wołowy oddziałuje bardzo pozytywnie na stawy i kości. Są pomoce w chorobach takich jak reumatyzm, artretyzm czy też osteoporoza. Łagodzą one bóle wywołane chorobami i odbudowują ubytki w tkankach. Warto zatem rozważyć suplementację kolagenem, gdy borykamy się z dolegliwościami tego typu. Na rynku suplementów kolagenowych dostępne są te w płynie, proszku do rozpuszczania, w tabletkach lub miękkich kapsułkach. Produkty te oprócz kolagenu zawierają w sobie także dodatkowe witaminy z grupy C i E oraz kwas hialuronowy dla pozyskania lepszych efektów ich działania.

Autor:Administrator Sklepu