Acerola

Liczba produktów: 9

Acerola jest bogatym źródłem witaminy C. Przyjmuje się, że 100 gramów świeżych owoców Aceroli, dostarcza średnio 1500 mg kwasu askorbinowego. Zawartość witaminy C owocach aceroli jest różna, ponieważ zmniejsza się w miarę ich dojrzewania. Witaminę C zawierają również liście rośliny.Acerola obfituje w związki polifenolowe, w tym barwniki antocyjanowe. W aceroli znajdują się flawonoidy z grupy katechiny i epikatechiny, kwasy organiczne, rutozyd czy naryngenina. Poza tym owoce Aceroli zawierają substancje mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor) i witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę).

Kategorie
Filtruj

Acerola Malpighia emarginata to wieloletnia roślina należąca do rodziny malpigiowatych Malpighiaceae. Acerola bywa nazywana również wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną. Pochodzi z południowych terenów Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej, gdzie w stanie naturalnym występuje w lasach tropikalnych oraz w dolinach rzek. Acerolę uprawia się w różnych krajach świata o ciepłym klimacie. Acerola posiada smaczne owoce zasobne w witaminę C. Acerola najlepiej wzrasta na stanowisku słonecznym. Acerola ma to niskie drzewo lub rozłożysty krzew, dorastający zwykle do 2 - 3 metrów wysokości. Acerola jest rośliną zimozieloną, posiadającą ulistnienie naprzeciwległe. Okres kwitnienia aceroli jest długi i przypada na miesiące kwiecień - listopad.  Owoce Aceroli to jasnoczerwone pestkowce o średnicy 1 - 3 cm i masie 3 - 5 gramów. Są soczyste, mają żółtawy miąższ o kwaśno słodkim smaku. Owoce Aceroli po zerwaniu nadają się do spożycia krótko, przez około 2 - 3 dni więc najczęściej są przerabiane na przetwory (konfitury, soki, dżemy).

Acerola – zastosowanie. Na co jest dobra acerola?

Acerola może być stosowana w celu uzupełnienia codziennej diety w witaminę C, ponieważ w 100 gramach świeżych owoców rośliny zawarte jest między 1500 a 4500 mg kwasu askorbinowego. Dla porównania zawartość witaminy C w cytrynie to jedynie 40- 60 mg na 100 g świeżego owocu. W Aceroli obecnych jest wiele naturalnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają niekorzystne efekty stresu oksydacyjnego wywołanego infekcją.Suplementacja aceroli przyczynia się do skrócenia czasu trwania choroby, przyspiesza regenerację organizmu i wspiera w całkowitym powrocie do zdrowia. Acerola pomaga niwelować uczucie znużenia i zmęczenia, które często towarzyszą nam jesienią i zimą. Zawarte w ekstrakcie z Aceroli, rutyna i witamina C uszczelniają naczynia krwionośne błony śluzowej nosa i redukują wodnisty katar. Dodatkowo Acerola wzmacnia mikroflorę jelit, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. Suplementy diety z acerolą przeznaczone dla dzieci od 3 roku życia, młodzieży i osób dorosłych, to różnego rodzaju soki, syropy, płyny doustne, krople, ale także tabletki, kapsułki, proszki czy pastylki do ssania bazujące na wyciągu z owoców Aceroli. Suszone owoce aceroli zawarte w mieszankach ziołowych wraz z innymi roślinami o działaniu immunostymulującym, mogą być przyjmowane również w postaci naparu.

Acerola jest idealnym wyborem także dla sportowców oraz osób pracujących fizycznie. Intensywny wysiłek fizyczny stanowi źródło stresu oksydacyjnego, a dodatkowo może doprowadzać do rozwoju stanów zapalnych w obrębie mięśni i stawów, natomiast bioflawonoidy aceroli pomagają ograniczać powstawanie cytokin prozapalnych, dlatego producenci chętni umieszczają acerolę  w suplementach diety dla osób uprawiających sport.

Acerola jest korzystna w diecie osób obciążonych chorobami zapalnymi. Suplementy z Acerolą mogą być również stosowane w ramach prewencji schorzeń sercowo - naczyniowych ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyrodnikowe i hipolipemiczne. Acerola obniża poziom lipidów osocza, co odgrywa ważną rolę w zapobieganiu narastania blaszek miażdżycowych. Wypijanie soku z aceroli przed spożyciem posiłków pomaga ograniczać ilość tłuszczy wchłanianych z pożywienia. Acerola wykazuje właściwości ochronne na wątrobę. Przypuszcza się, że właściwości gastroochronne aceroli wynikają również z wysokiej zawartości kwasu askorbinowego i związków fenolowych w roślinie. Suplementacja Aceroli jest korzystna dla osób, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Kwas askorbinowy oraz bioflawonoidy zawartew aceroli zwiększają syntezę kolagenu w skórze. Dlatego ekstrakt z owoców Aceroli -  Fruit Extract jest składnikiem kosmetyków anti-aging. Znajdziemy go w kremach i balsamach, a także produktach przeznaczonych do codziennej higieny.  Ekstrakt Aceroli rozjaśnia przebarwienia na skutek hamowania procesu melanogenezy i dodaje skórze blasku. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym Acerola łagodzi zmiany na skórze, oraz tonizuje naskórek. Acerola jako naturalny przeciwutleniacz jest dodawana do produktów spożywczych oraz suplementów diety, gdzie pełni rolę środka konserwującego, chroniącego np. przed zmianą koloru i smaku.

Właściwości prozdrowotne aceroli. Co zawiera i jak działa owoc?

Acerola jest bogatym źródłem witaminy C. Przyjmuje się, że 100 gramów świeżych owoców Aceroli, dostarcza średnio 1500 mg kwasu askorbinowego. Zawartość witaminy C owocach aceroli jest różna, ponieważ zmniejsza się w miarę ich dojrzewania. Witaminę C zawierają również liście rośliny.Acerola obfituje w związki polifenolowe, w tym barwniki antocyjanowe. W aceroli znajdują się flawonoidy z grupy katechiny i epikatechiny, kwasy organiczne, rutozyd czy naryngenina. Poza tym owoce Aceroli zawierają substancje mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor) i witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę).

Mieszaniny polifenoli i terpenoidów wyekstrahowane z liści i owoców aceroli mają właściwości przeciwzapalne. Ekstrakt z Aceroli zmniejsza stan zapalny i pomaga złagodzić skutki chorób o charakterze zapalnym, w tym skutecznie ogranicza rozwój infekcji dróg oddechowych. Acerola wzmacnia odporność również poprzez bezpośredni wpływ na zmniejszanie wydzielania cytokin. Ekstrakt z różnych części rośliny Aceroli (liści, nasion, owoców) posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Acerola zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego poprzez regulację poziomu lipidów osocza. Uwzględnienie aceroli w diecie może więc skutecznie zapobiegać wystąpieniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Związki czynne Aceroli hamują peroksydację lipidów błonowych w hepatocytach oraz zapobiegają uszkodzeniu DNA komórek narządu. 

Badania wskazują, że Acerola może pomagać obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2. Ekstrakty z aceroli obfitujące w witaminę C oraz związki fenolowe wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą oraz przeciwzapalną, a także wywołują efekt antybakteryjny wobec najczęstszych patogenów jamy ustnej, z tego względu wyciąg z owoców aceroli pomaga w zachowaniu zdrowia zębów i dziąseł. Polifenole zawarte w aceroli mają właściwości przeciwnowotworowe. 

Acerola – stosowanie i dawkowanie aceroli w proszku, tabletkach i soku

Acerola jest dostępna pod postacią preparatów o statusie suplementu diety. Jedną z możliwości przyjmowania Acerolai, jest to sok pozyskiwany z owoców Acerolai, który można spożywać bezpośrednio lub po rozcieńczeniu z wodą/ sokiem jabłkowym. Wyciąg z owoców aceroli występuje również w formie tabletek, kapsułek, tabletek do ssania, kropli, syropów, herbatki fix oraz proszku. Suplementy diety z acerolą są przeznaczone głównie dla osób dorosłych, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Na rynku istnieją jednak preparaty skierowane dla dzieci powyżej 3 roku życia. 

Zapoznaj się z całą ofertą sklepu Vitame.

Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.

źródło: https://www.doz.pl/ziola/z2055-acerola

 
Jesteśmy Polską Firmą
Kliknij i znajdź nas :)
 
Posiadamy Certyfikat Rzetelnej Firmy
Sprawdź nas - kliknij.