-
Wszystkie kategorie
- KETO SUPLEMENTY
- ODŻYWKI SPORTOWE
- SUPLEMENTY
- WITAMINY
- ZIOŁA I ADAPTOGENY
- MINERAŁY
- TRAN I OLEJE
- ALGI i GRZYBY WITALNE
- SUPERFOOD
- PROBIOTYKI I ANTYOKSYDANTY
- SUPLEMENTY NA ODPORNOŚĆ
- SUPLEMENTY NA ODCHUDZANIE
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- DIETA BEZGLUTENOWA
- PROFILAKTYKA
- AROMATERAPIA
-
PRODUCENCI
- Doctor's Best
- Beet It
- Active Edge
- Estrovita
- Life Extension
- ForMeds
- Puritan's Pride
- Bio Medical Pharma
- Singularis
- Bilovit
- Enzymedica
- Garden of Life
- BetterYou
- Health Labs Care
- Aura Herbals
- Prima Zdrowie
- Skoczylas
- Osavi
- 6PAK Nutrition
- SolveLabs
- BioTech USA
- Trec
- Aronpharma
- Namedsport
- Noble Health
- FitRec
- Intenson
- Bene Vobis
- Olimp
- OstroVit
- LAB ONE
- Dobra Kaloria
- Medica Herbs
- Nature Science
- Yango
- Pharmabest
- Xenico
- FA Nutrition
- Genactiv
- Halier
- Crispy Natural
- Essensey
- Child Life
- Zein Pharma
- Nord Farm
- BAD ASS
- AKCESORIA
- ODCHUDZANIE
- ODPORNOŚĆ
- KETO SUPLE
- SPORT
-
SUPLEMENTY
- SUPLEMENTY na ODPORNOŚĆ
- SUPLEMENTY DLA KOBIET
-
SUPLEMENTY DLA MĘŻCZYZN
- Funkcje Sexualne i Libido Mężczyzn
- Masa Mięśniowa i Regeneracja Mężczyzn
- Serce i Układ Krążenia Mężczyzn
- Sylwetka i Kontrola Wagi Mężczyzn
- Zdrowe Kości i Stawy Mężczyzn
- Zdrowie Hormonalne Mężczyzn
- Zdrowie Prostaty
- Zdrowie Psychiczne i Koncentracja Mężczyzn
- Minerały dla Mężczyzn
- Witaminy dla Mężczyzn
- Zioła i Superfood dla Mężczyzn
- SUPLEMENTY DLA DZIECI
- SUPLEMENTY DLA SENIORÓW
- SUPLEMENTY DLA KOBIET W CIĄŻY
- SUPLEMENTY DLA WEGAN, WEGETARIAN
- PROBIOTYKI, ANTYOKSYDANTY
- WITAMINY
- MINERAŁY
- ZIOŁA
- SUPERFOOD
- ALGI i GRZYBY WITALNE
- TRAN, Omega3, OLEJE
- PROBIOTYKI i ANTYOKSYDANTY
- PROFILAKTYKA
- AROMATERAPIA
- DIETA BEZGLUTENOWA
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- AKCESORIA
-
PRODUCENCI
- 4SPORT NUTRITION
- 6PAK NUTRITION
- 7NUTRITION
- ABSOLUTE NUTRITION
- ACTIKID
- ACTIVE EDGE
- ACTIVLAB
- AFLOFARM
- ALG PHARMA
- ALLMAX NUTRITION
- ALTER MEDICA
- AMAZONA
- ANATOL
- APPLIED NUTRITION
- ARONPHARMA
- AURA CARE
- AURA HERBALS
- B&M
- BAD ASS
- BAKALLAND
- BEET IT
- BEKETO
- BENE VOBIS
- BETTER YOU
- BIG NATURE
- Bio Medical Pharma
- Bio Planet
- BIO-KULT
- BioTechUSA
- Carlson Labs
- Doctor's Best
- Essensey
- EstroVita
- FORMEDS
- Garden of Life
- HEALTH LABS CARE
- Holland & Barret
- Jarrow Formulas
- KENAY
- LAB ONE
- LABORELL
- Life Extension
- Marinex International
- MedFuture
- MEDICA HERBS
- MedVerita
- Mito-Pharma
- MyBestPharm
- NAMEDSPORT
- Naturalnie Zdrowi
- NATURE SCIENCE
- NobleHealth
- Nordic Naturals
- NOW FOODS
- OLIMP
- OSAVI
- OstroVit
- PrimaBiotic
- Purella Superfoods
- SINGULARIS
- SKOCZYLAS
- SOLHERBS
- SolveLabs
- SWANSON
- TREC NUTRITION
- VITARGO
- WISH
- YANGO
-
ODCHUDZANIE
- ODPORNOŚĆ
-
KETO SUPLE
- SPORT
-
SUPLEMENTY
-
Funkcje Sexualne i Libido Mężczyzn
-
Masa Mięśniowa i Regeneracja Mężczyzn
-
Serce i Układ Krążenia Mężczyzn
-
Sylwetka i Kontrola Wagi Mężczyzn
-
Zdrowe Kości i Stawy Mężczyzn
-
Zdrowie Hormonalne Mężczyzn
-
Zdrowie Prostaty
-
Zdrowie Psychiczne i Koncentracja Mężczyzn
-
Minerały dla Mężczyzn
-
Witaminy dla Mężczyzn
-
Zioła i Superfood dla Mężczyzn
SUPLEMENTY DLA MĘŻCZYZN -
- WITAMINY
-
MINERAŁY
-
ZIOŁA
-
SUPERFOOD
-
ALGI i GRZYBY WITALNE
-
TRAN, Omega3, OLEJE
-
PROBIOTYKI i ANTYOKSYDANTY
- PROFILAKTYKA
-
AROMATERAPIA
- DIETA BEZGLUTENOWA
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
-
AKCESORIA
-
PRODUCENCI
-
Kolagen wołowy - alternatywa dla kolagenu rybiego
2024-09-09 17:34:00Kolagen wołowy, podobnie jak kolagen rybi, jest cennym źródłem aminokwasów – głównie glicyny i proliny. Jednakże kolagen wołowy wykazuje znacznie większą zawartość hydroksyproliny, która warunkuje wyższą stabilność termiczną kolagenu pochodzącego od krów niż tego pozyskiwanego z ryb i owoców morza. Zarówno kolagen wołowy, jak i morski wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, dlatego są częstym składnikiem suplementów diety polecanym dla poprawy urody. Z biochemicznego punktu widzenia białka tworzące charakterystyczną potrójną helisę, która jest złożona z trzech łańcuchów polipeptydowych, oraz charakterystyczne struktury, tzw. liny: prawoskrętne i rozciągnięte superhelisy, pomimo nieco odmiennego rozmiaru, funkcji i rozmieszczenia w tkankach noszą wspólną nazwę „kolagen”. Potrójna helisa polipeptydowa, nazywana tropokolagenem, stanowi podstawową jednostkę strukturalną kolagenu i może osiągać długość ok. 300 nm. Na obu końcach tropokolagenu występują telopeptydy warunkujące immunogenność białka. Dotychczas opisano 26 genetycznie różnych typów kolagenu. Każdy łańcuch polipeptydowy zawiera około 1050 aminokwasów, z których ok. 30% stanowi glicyna, ok. 25% kwasy iminokarboksylowe, jak prolina i hydroksyprolina. Białka kolagenowe wykazują znaczną odporność na działanie enzymów proteolitycznych. Jedynie kolagenoza powoduje ich degradację. Kolagen wołowy znajduje szerokie zastosowanie: Kolagen warunkuje lepsze przyswajanie składników mineralnych. Kości składają się w ok. 90% z kolagenu, dlatego jest on kluczowy dla utrzymania gęstości i prawidłowej budowy kości. Kolagen wspomaga procesy regeneracyjne w tkance chrzęstnej oraz ogranicza aktywność enzymów uczestniczących w przebiegu stanu zapalnego i bólowego. Kolagen przyczynia się do regeneracji organizmu, uczestniczy w gojeniu ran, procesie bliznowacenia oraz zrastania kości po urazach. Może uczestniczyć w detoksykacji organizmu oraz w stymulowaniu produkcji soku żołądkowego. Kolagen wołowy ma podobną budowę do naturalnego kolagenu wytwarzanego w organizmie. W przewodzie pokarmowym wchłaniany jest w sporych ilościach i wykazuje znaczną dostępność. W przeciwieństwie do kolagenu rybiego pozbawiony jest nieprzyjemnego zapachu ryb. Kolagen wołowy otrzymuje się z elementów pochodzących od zwierząt, takich jak kości, skóry czy chrząstki. Z tego względu produkt nie znajdzie zastosowania u osób prowadzących diety roślinne, które są pozbawione produktów odzwierzęcych – jak dieta wegańska lub wegetariańska. Kolagen wołowy pozyskiwany jest z kości, chrząstek, skóry i tkanki łącznej krów. Kolagen rybi otrzymuje się ze skóry, łusek, ości ryb i innych organizmów morskich. Zarówno kolagen wołowy, jak i rybi zawierają 18 aminokwasów, głównie glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. W jednym z badań wykazano, że w kolagenie wołowym znajduje się o ok. 30% więcej hydroksyproliny. Aminokwas ten warunkuje lepszą stabilność termiczną kolagenu wołowego niż tego pochodzenia morskiego. W przypadku kolagenu rybiego odnotowuje się denaturację białek przy niższej temperaturze, niż ma to miejsce w przypadku kolagenu wołowego, który ma większą zawartość hydroksyproliny. Kolagen wołowy jest źródłem nie tylko występującego w kolagenie morskim kolagenu typu I, ale również kolagenu typu II, który jest bardzo ważnym budulcem chrząstek i ciała szklistego oka. Kolagen typu I jest pomocny przy spowalnianiu procesów starzenia skóry, poprawie stanu cery, włosów i paznokci. W tym celu może być stosowany zarówno kolagen rybi, jak i wołowy, które są jego źródłem. Kolagen typu II, który występuje w kolagenie pochodzenia wołowego, wpływa korzystnie na stawy i skład ciała. Kolagenowi rybiemu przypisuje się nieco lepsze wchłanianie niż temu pochodzącemu od ssaków. Suplementacja kolagenu jest wskazana w licznych przypadkach: W jednym z badań wykazano, że u 81% osób stosujących kolagen wołowy wystąpiło zmniejszenie bólu stawów, a u 69% osób przyjmujących hydrolizat kolagenu nastąpiła redukcja liczby przyjmowanych leków przeciwbólowych o ponad 50% w odniesieniu do placebo. Naturalne źródła kolagenu można znaleźć w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak podroby (wątróbka, serca), galaretki rybne, wieprzowe, owocowe, salceson, chrząstki, golonka, żelatyna, buliony z kurzych łapek, sproszkowane chrząstki i płetwy rekina. Dodatkowo warto spożywać produkty bogate w substancje zwiększające naturalną syntezę kolagenu w organizmie. Wytwarzanie kolagenu mogą wspomagać: witaminy A, C i E oraz flawonoidy zawarte owocach (maliny, truskawki, cytrusy) i warzywach (natka pietruszki, papryka). W aptekach można znaleźć różne postaci kolagenu: proszek, płyn, tabletki, kapsułki, shoty, saszetki. Preparaty z kolagenem występują w formie jednoskładnikowych produktów zawierających kolagen wołowy, wieprzowy lub morski. Dostępne są także suplementy wieloskładnikowe, w których poza kolagenem zawarte są inne cenne składniki: glukozamina, chondroityna, witamina C, kwas hialuronowy, koenzym Q10. Kolagen do picia jest łatwy w użyciu, nie wymaga popijania ani dodatkowego rozpuszczania w płynie. Gwarantuje także dobrą przyswajalność. Warto wybierać produkty kolagenowe z dodatkiem innych substancji wspomagających jego działanie, jak witamina C, która jest kluczowym elementem w jego syntezie. Kolagen do picia występuje w formie płynu w butelce lub jednorazowych shotów, które są gotowe do wypicia w postaci pojedynczej dawki kolagenu. Nie trzeba go ani popijać, ani rozpuszczać. Należy jedynie pamiętać, aby po otwarciu butelki przechowywać płyn w lodówce. Suplementy kolagenowe w proszku są alternatywą dla kapsułek i tabletek do łykania. W przypadku osób, które mają problem z połykaniem stałych postaci leku, mogą być najlepszym wyborem. Proszek z kolagenem należy wsypać do naczynia z wodą, sokiem lub ulubionym napojem, a następnie wymieszać i wypić. Kolagen w proszku można dodać do koktajlu, smoothie, jogurtu lub kefiru. Kolagen wołowy w tabletkach to łatwa do przyjęcia forma. W tej postaci kolagen można przyjmować w wygodny sposób, nie wymaga rozpuszczania ani przechowywania w lodówce. Należy jedynie połknąć tabletkę z kolagenem. Zazwyczaj w tabletkach występuje hydrolizat kolagenu, który jest lepiej przyswajalną formą. Dodatkowe składniki, jakie możemy znaleźć, to: wapń wspomagający właściwe funkcjonowanie kości, witaminy z grupy B i witamina C, które wspomagają zachowanie zdrowej skóry. Kolagen jest wytwarzany fizjologicznie przez organizm, natomiast kolagen hydrolizowany otrzymywany jest na drodze chemicznej lub enzymatycznej. Hydrolizowany kolagen powstaje w procesie hydrolizy. Wytwarzanie kolagenu hydrolizowanego rozpoczyna się od ekstrakcji kolagenu ze skór wieprzowych i bydlęcych, z kości kurczaka, ze skór oraz kości ryb i bezkręgowców wodnych. Następnie otrzymany w ten sposób kolagen na drodze hydrolizy enzymatycznej umożliwia uzyskanie lepiej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie. Aktywność tak otrzymanego produktu uwarunkowana jest stopniem hydrolizy oraz rodzajem enzymu wykorzystanego w procesie chemicznym. W porównaniu do żelatyny hydrolizowany kolagen wykazuje znacznie lepszą rozpuszczalność zarówno w gorącej, jak i zimnej wodzie. Natomiast żelatyna rozpuszcza się jedynie w gorącej wodzie. Ponadto hydrolizowany kolagen jest lepiej przyswajalny i łatwiej trawiony w układzie pokarmowym niż żelatyna, dlatego jest bardziej uniwersalnym surowcem. Hydrolizowany kolagen występuje w postaci płynów, proszków do rozpuszczania i kapsułek. Kolagen jest związkiem dobrze tolerowanym i bezpiecznym. Jest biokompatybilny z tkankami w organizmie. Kolagen znajduje zastosowanie w wielu gałęziach medycyny – w fizjoterapii, ortopedii, medycynie estetycznej oraz w kosmetologii. Przyjmowany doustnie może przynieść korzystne rezultaty podczas rehabilitacji, w rekonwalescencji, przy urazach kostno-stawowych, jak uszkodzone ścięgno, staw czy więzadło. Wpływa korzystnie na stan włosów, paznokci i skóry, dlatego jest częstym składnikiem suplementów wspomagających poprawę stanu skóry.
W celu poprawy składu ciała wskazane jest przyjmowanie kolagenu wołowego. Kolagen wołowy, który jest źródłem kolagenu typu II, wpływa na poprawę stanu i funkcjonowania tkanki chrzęstnej i stawów. Warto stosować kolagen wołowy w celu uzupełnienia terapii choroby zwyrodnieniowej stawów oraz podczas urazów kostno-stawowych.Kolagen wołowy – właściwości i charakterystyka
Jak działa kolagen wołowy? Zalety i wady
Jaka jest różnica między kolagenem wołowym a rybim?
Kolagen wołowy – dla kogo?
Kolagen w jedzeniu – w jakich produktach spożywczych znajduje się go najwięcej?
Formy kolagenu – płyn, proszek czy tabletki?
Kolagen wołowy w tabletkach
Czym jest hydrolizowany kolagen wołowy?Czy warto stosować kolagen wołowy?